Storytrails interactive tours

Altijd Wad Pad Kinderroutes

De wijsheid van Franeker

Lengte:
2.0 km
Startpunt:
Start op de parkeerplaats
Soort:
wandel
Uitgever:

Help jij mee de bladzijde uit het boek van Eise Eisinga te vinden?

FRANEKER - Ken je Thom en Femke al? Deze tweeling uit Paesens-Moddergat is een eigen detectivebureau begonnen. Samen met de meeuwen Herman en Igor beleven ze mooie avonturen die staan beschreven in de boekjes van het Altijd Wad Pad. Deze keer gaan ze met heit en mem op vakantie naar Franeker waar ze de directeur van het Koninklijke Eise Eisinga planetarium helpen bij een belangrijke missie!

Wonder van Franeker
Het leuke van de boekjes van het Altijd Wad Pad is dat je dezelfde route kunt afleggen als Thom en Femke in het verhaal. Hiervoor is zelfs een speciale app ontwikkeld. In het verhaal over Franeker gaat de route langs het ‘Wonder van Franeker’. Zo werd het planetarium van Eise Eisinga wel genoemd. Maar wat is dat eigenlijk, een planetarium? En waarom is het zo bijzonder? Dat is allemaal terug te vinden in dit boekje van het Altijd Wad Pad over Franeker, de oude universiteitsstad in het Noorden.

Friese vrijheid
De boekjes van het Altijd Wad Pad zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Zo leer je onder andere wat de ‘Friese Vrijheid’ betekent, wat er zo bijzonder is aan het terpdorp Tzum en hoe je moet kaatsen. Ondertussen blijft het een raadsel waar de bladzijde uit het boek van Eise Eisinga is gebleven. Het gaat om een bladzijde uit het gastenboek van het planetarium waarin koning Willem I in 1818 vol lof over het zonnestelsel schreef dat Eisinga had gebouwd. Die bladzijden zijn uit het boek gestolen en de grote vraag is: waar zijn ze nu?


Kaatsmuseum
Tijdens hun avonturen komen Thom en Femke op plekken waar je zelf ook naar toe kunt gaan. Zo kun je bij een bezoek brengen aan het oudste Studentencafé van Nederland: De Bogt fen Guné. Ook het Stadsmuseum Martena – de statige state waar de burgemeester met de slaapziekte woonde – is de moeite waard om te bekijken. En wil je leren kaatsen? Ga dan naar het kaatsmuseum waar je een interactieve game kunt spelen. Belangrijk om te weten: lukt het jou – in tegenstelling tot Thom en Femke – om de gestolen bladzijde uit het boek van het planetarium te vinden? Dan krijg jij de rest van je leven gratis museum-entree, chocomelk en appeltaart met slagroom. Dus waar wacht je nog op?


Waar zijn de gratis boekjes en app verkrijgbaar?
Ben je benieuwd naar de boekjes van het Altijd Wad Pad waarin je alles kunt lezen over de avonturen die Thom en Femke beleven op jouw vakantieplek? En vind je het leuk om je ouders rond te leiden langs dezelfde plekken als in het verhaal? Ga dan snel naar een VVV-kantoor, een toeristisch informatiepunt of een toeristische ondernemer waar de boekjes gratis voor je klaarliggen. Voor de bijbehorende routes kun je hier de app downloaden.