Storytrails interactive tours

Stichting Oude Groninger Kerken

Maria Lichtmis Wandeltocht

Lengte:
15 km
Startpunt:
Er is parkeergelegenheid en er kan worden gestart bij alle vier de kerken
Soort:
wandel
Uitgever:

De Maria Lichtmis Wintertocht wordt jaarlijks rond twee februari georganiseerd met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp.

Gedurende de rest van het jaar is de route ook toegankelijk en van 1 april tot 1 oktober zijn de kerken ook open. De gezelligheid, muziek en kunst en al het lekkers moet je dan zelf verzorgen.

Over Maria Lichtmis
Begin februari voelt het vaak nog als hartje winter, maar de dagen beginnen al merkbaar te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd werden – de Middeleeuwen – werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke agenda. Heiligendagen speelden daarin een belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria Lichtmis. Dit was één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen (de andere dag was 11 november, Sint- Maarten). In de loop der eeuwen werd het traditie om op deze dag pannenkoeken te bakken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.

Foto: Teunis Haveman.