Storytrails interactive tours

Storytrails

Dorpsommetje Westeremden

Lengte:
2.5 km
Startpunt:
Op het dorpsplein voor het dorpshuis en de Andreaskerk
Soort:
wandel
Uitgever:

Welkom op het Dorpsommetje door Westeremden

Maak een prachtige rondwandeling van ruim een uur vanuit de dorpskern langs de dorpsrand van Westeremden. Zo ervaart u al wandelend met mooie doorkijkjes, het contrast tussen de intimiteit van het historische dorp en de weidsheid van het landschap. Geniet van het weids vergezicht vanaf de wierde en vanaf het Oude Maar (voormalige waddenpriel) en zie de aloude verbinding van het intieme wierdedorp met haar open landschap, dat Westeremden een landschappelijk sieraad maakt.

Westeremden, een Groningens wierdedorp, bakent hoog boven het landschap. Een karakteristiek aanblik, waar in essentie eeuwenlang niet zo heel veel aan is veranderd. Vanaf de wierde is er in de verte zicht op de Fivelboezem. Hier stroomde ooit de rivier de Fivel, waar dorp en landschap hun ontstaansrecht aan ontlenen. Westeremden (oorspronkelijk ‘Emetha’) dankt haar naam door haar ligging, aan de toenmalige monding van de rivier de Fivel. Hierdoor verkreeg Westeremden in de Middeleeuwen een belangrijk haven- en handelsfunctie.

De dorpskern op de wierde, als ook de afgegraven wierde-segmenten vormen het beschermde dorpsgezicht. Tussen 1903 – 1910 zijn delen aan de west- en zuidkant van de wierde afgegraven. Dit is nog duidelijk te zien aan de steile taluds, die zichtbaar zijn vanaf zuidelijke dorpsrand. Het glooiend terrein aan de oostkant herinnert aan de grote wierde, een reeks van aaneengesloten (huis)wierden en aan het vroegere leven hierop. Bij het afgraven van de wierde heeft men houten staafjes met runeninscripties uit de 5e en 8e eeuw gevonden, welke vermoedelijk afkomstig zijn uit Jutland.

De wandelroute start op het dorpsplein, waar u ter plaatse van het informatiebord een geplastificeerde routebeschrijving vindt. U kunt deze tijdens de wandeling meenemen, maar graag de geplastificeerde routebeschrijvingen na afloop weer terugleggen. Daarnaast kunt op de site https://westeremden.online/ een digitale versie van de routebeschrijving downloaden.

Geniet van het gevarieerde rondje dorp, die mooie dorpsgezichten laat zien.