Storytrails interactive tours

Museum Helmantel en De Weem

Museum

Adresgegevens

Straat:
Abt Emopad 2
Postcode en Plaats:
9922 PJ Westeremden
Telefoonnummer:
0596-551415
Email:
Website:
 

Historie
Weem betekent "Gewijde heemstede". Hier stond de voormalige pastorie van de Andreaskerk. Deze pastorie werd in 1913 afgebroken, waarna in 1914 een nieuwe pastorie werd gebouwd. In 1972 heeft kunstschilder Henk Helmantel deze 19e eeuwse pastorie geheel afgebroken en compleet nieuw en in historiserende stijl teruggebouwd met oude materialen. Hiermee verwees hij terug naar de Middeleeuwse pastorie, die hier ooit stond, in de stijl van het oorspronkelijk krüselwarck (hoog dwars voorhuis met dwars erop de schuur). De Weem is sindsdien verbouwd in 1981, 1985 en in 2004, toen de 16e-eeuwse ramen werden geplaatst.

Nu
Kunstschilder Henk Helmantel woont, werkt en exposeert sinds de jaren 1970 in de Weem en heeft deze in (deels) ingericht als museum. Het museum opende zijn deuren in 1985. Het bevindt zich in het schuurgedeelte van De Weem. Dit is een volledig gerenoveerd pastorie, waarvan het hoge voorhuis uit de Middeleeuwen dateert, uit de 13e eeuw, evenals de naast gelegen Andreaskerk. Het tussenhuis en de boerenschuur, dateren uit latere tijd, maar het geheel was in de 18e eeuw klaar.

Ieder jaar vindt in het expositiegedeelte (de schuur) een tentoonstelling plaats, veelal met het werk van de nu 75-jarige Henk Helmantel, maar ook regelmatig met werk van andere kunstenaars, vaak rond een bepaald thema. Dit jaar wordt het werk van Helmantel getoond. Stillevens en interieurs van kerken en kloosters uit met name de laatste 35 jaar. Er hangen ook weer recente werken op de tentoonstelling. Naast monumentale werken schildert Helmantel ook graag kleine schilderijen met een intiem karakter. Het geheel zal een goed overzicht geven van zijn werkzaamheden.

Museum Helmantel is van juni t/m oktober geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur.
Groepen op afspraak, ook op andere dagen en tijden.
Kosten € 5,00 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. Koffie/thee/limonade gratis.
Geschikt voor rolstoelgebruikers.