Storytrails interactive tours

Waddenland

Wandelen door 26 eeuwen bewoningsgeschiedenis

Lengte:
15 km
Startpunt:
Officiële start: Garnwerd. Alternatief: Klein Wetsinge
Soort:
wandel
Uitgever:

26 eeuwen, oftewel 2.600 jaar: al sinds omstreeks 600 voor Christus wonen er mensen in dit deel van Groningen. Overal zie je dorpjes op heuvels, of beter: wierden. Deze door mensenhanden gemaakte heuvels kun je zien als de voorloper van de dijken. Dit deel van Groningen was oorspronkelijk namelijk één grote kwelder, een gebied waar eb en vloed vrij spel hadden. Op de wierden konden de mensen hoog en droog wonen. Verbindende schakel was het zoete water, waaronder het Reitdiep. De wandeling voert je langs de boorden van het Reitdiep en zijn voormalige, nog in het landschap zichtbare meanders.

De thematische routes zijn een initiatief van Stichting Promotie Waddenland en Knowlogy (ontwerper themaroutes) en worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Groningen.

Tekst: Nina van den Broek
Omslag: schilderij: Johan Dijkstra - Oude Reitdiepdijken

Geraadpleegde bronnen:
Ben Westerink, ‘Van Wetsinge naar de Hoge Wier’. In: Diepgang. Een kroniek van drie dorpen langs het Reitdiep, jrg 5, nr. 13 april 2017, p. 7-10 (met dank aan Ben Westerink voor de aanvullende mondelinge informatie).