Vrij uitzicht over Herwonnen Land
Op 14 april 1945 keken de mensen in Loppersum en omgeving met verbijstering én verwachting naar de roodgloeiende lucht in de verte; de strijd tussen de Duitse bezetter en de geallieerden was in alle hevigheid losgebarsten en het stadshart van Groningen stond in lichterlaaie. Kort daarna werd het noorden van de provincie bevrijd. Dat dit niet zonder slag of stoot ging, daaraan herinneren de veertien oorlogsmonumenten in en rond Loppersum. Naast de schilderachtige dorpjes, prachtige middeleeuwse kerken, imposante boerderijen en magnifieke weidsheid maken ook deze monumenten deel uit van het rijke verhaal dat op deze route verteld wordt.
Op deze route fiets je door de voormalige Fivelboezem: een zee-inham die bestond uit een blubberige wadvlakte waar zich de rivier de Fivel doorheen slingerde. In de loop van de tijd slibde de Fivel dicht en verzandde de boezem, waarna kloosterlingen de zeearm door middel van dijkaanleg en inpolderingen tot land maakten.
Je maakt kennis met de ongekende weidsheid van het landschap en de rijke geschiedenis van duizenden jaren bewoning. Middeleeuwse kerken, schilderachtige dorpjes en imposante boerderijen getuigen van een uniek cultureel erfgoed. Daartoe behoren in zekere zin ook de veertien oorlogsmonumenten. Zij laten je stilstaan bij een verhaal dat niet vergeten mag worden. Een verhaal van zinloos geweld en dappere strijd - het herinnert ons aan de waarde van vrijheid.
Start en finish bij het bus- en treinstation Loppersum aan de Parallelweg. Er is gratis parkeerplek aanwezig.
Deze fietsroute is samengesteld in opdracht van de Gemeente Loppersum (Eemsdelta).
In samenwerking met Top van Groningen, de Verhalen van Groningen en route-ontwikkelaar en tekstschrijfster Nina van den Broek.