Storytrails interactive tours

Waddenland

Sporen van de Kerstvloed

Lengte:
65 km
Startpunt:
P nabij Hotel / Restaurant de Molenrij
Soort:
fiets
Uitgever:

In 2017 was het driehonderd jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een rampzalige stormvloed, die duizenden mensen het leven kostte. De dijken langs de kust werden voor een groot deel weggevaagd en veel dorpen die dicht bij zee lagen werden volledig verwoest. Volgens schattingen verdronken er in de provincie Groningen ruim 2.200 mensen. Ook andere kustgebieden in Nederland, Duitsland en Scandinavië werden zwaar getroffen. In totaal verdronken ongeveer 14.000 mensen tijdens de Kerstvloed.

Ter nagedachtenis van deze stormvloed werd in Noord-Groningen een kunstroute uitgezet: Kerstvloed 1717 – 2017. Zestien kunstenaars, afkomstig uit Nederland, Denemarken, Duitsland, Amerika, Japan en Indonesië - allen levend in een land dat in het verleden of recentelijk met overstromingen te maken heeft gehad - werd gevraagd beelden te maken geïnspireerd op het landschap dat door de vloed werd getroffen.

De route leidt u door het ‘geteisterde’ landschap waar kolken, dijken, wierden en verdwenen dorpen herinneren aan de strijd tegen het water. De kunstwerken zijn inmiddels grotendeels verdwenen, maar op hun voormalige locaties wordt nog even stilgestaan bij de bijzondere invulling die de kunstenaars aan de opdracht gaven.

De thematische routes zijn een initiatief van Stichting Promotie Waddenland en Knowlogy (ontwerper themaroutes) en worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Groningen.
Omslagfoto: Roger Rigorth - Kees van der Veen