Storytrails interactive tours

Drenthe Routes Wandelcafé

Roelof Schuiling

Lengte:
7 km
Startpunt:
Brink
Soort:
wandel
Uitgever:

“Annen, van werkdorp naar woondorp”

Deze wandelroute is tot stand gekomen als initiatief van de Historische Vereniging van Annen en bedoeld om het werk van de in 1854 in Annen geboren Roelof Schuiling te eren. Deze boerenzoon heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste ontwikkelaars van het aardrijkskundeonderwijs in Nederland. Zo heeft Schuiling als eerste de structuur van een esdorp -zoals ook Annen is- beschreven. Kenmerkend voor de originele structuur van een esdorp is de aanwezigheid van een brink met daaromheen de boerderijen, de es, een beekdal en de uitgestrekte heidevelden.

Deze wandeling laat u kennis maken met de samenhang tussen de geologische karakteristieken en de samenhang met het cultuurlandschap. Met name in de laatste 100 jaar is het dorp sterk van karakter veranderd. Was het vroeger een boerendorp, thans is het een forensendorp met bijna 4000 inwoners. Het thema van deze wandeling luidt daarom: Annen, van werkdorp naar woondorp.

De wandeling is gemarkeerd door 13 genummerde veldkeien met daarop het bijgaande symbool. Dit is een stylistische weergave van de structuur van es- brinkdorp volgens Schuiling. De route start en eindigt bij het gedenkteken, dat in 2016 is opgericht ter ere van Roelof Schuiling

De hele route is circa 7,3 km en voert deels langs onverharde paden, die bij nat weer modderig kunnen zijn. Pas in het laatste deel van de wandeling passeert u enkele horecabedrijven om een hapje en een drankje te kunnen nemen.

Langs de route