Storytrails interactive tours

Altijd Wad Pad Kinderroutes

De missing link in Noordoost-Fryslân - Burgum

Lengte:
17 km
Startpunt:
Hier kun je de route beginnen. Parkeerplaatsen en de bus zijn vlakbij
Soort:
fiets
Uitgever:

Ontdek jij als eerste een hunebed in Fryslân?


BURGUM/BUITENPOST - Ken je Thom en Femke al? Deze tweeling van 9 jaar uit Paesens-Moddergat is een eigen detectivebureau begonnen. Samen met de meeuwen Herman en Igor beleven ze mooie avonturen die staan beschreven in de boekjes van het Altijd Wad Pad. Deze keer vinden ze een hele oude steen bij het Burgumer Mar. Misschien wel uit de ijstijd…

Start bij de Sterrenwacht in Burgum
Het leuke van de boekjes van het Altijd Wad Pad is dat je dezelfde route kunt afleggen als Thom en Femke in het verhaal. Hiervoor is zelfs een speciale app ontwikkeld. In het verhaal over de Missing link vindt Femke een oude steen. Ze gaan ermee naar het Streekmuseum bij de Volkssterrenwacht in Burgum om te vragen of de steen een echte archeologische vondst kan zijn.

Hunebedden en wonderdokters
De boekjes van het Altijd Wad Pad zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Zo leer je dat Noordoost-Fryslân bekend stond om de wonderdokters, ontdek je de grote verschillen tussen arm en rijk in dit gebied en kom je alles te weten over hunebedden. Maar waar zijn die hunebedden in Fryslân eigenlijk gebleven? Kun jij Thom en Femke helpen om de missing link te vinden?

Kruidhof en Spitkeet
Tijdens hun avonturen komen Thom en Femke op plekken waar je zelf ook naar toe kunt gaan. Zo kun je een bezoek brengen aan het IJstijdenmuseum in Buitenpost waar je aan de archeologen vragen kunt stellen over hunebedden. In de tuinen van de Kruidhof - vlakbij het IJstijdenmuseum –vind je veel eetbare planten die al in de Steentijd bestonden. Ook kun je er net als Thom en Femke lekker spelen in de mooie oerspeeltuin.

Rijk & arm en volksverhalen
Om het verschil tussen rijk en arm met eigen ogen te zien kun je een state (landhuis) in park Vijversburg bekijken en een spitkeet (plaggenhut) in het gelijknamige museum in Harkema. Stel je eens voor dat de kinderen hier samen in een kleine bedstee sliepen, zonder matras of deken, in de kou… Met open mond luisteren Thom en Femke naar de verhalen van vroeger. En dan hebben we het nog niet eens over de spannende volksverhalen van Dam Jaarsma gehad, die te vinden zijn in de Verhalenkamer in Eastermar. Genoeg te doen dus in Noordoost-Fryslân. Waar wacht je nog op?