Storytrails interactive tours

Museum Collectie Brands

Museum

Adresgegevens

Straat:
Herenstreek 11
Postcode en Plaats:
7885 AT Nieuw-Dordrecht
Telefoonnummer:
0591 39 34 00
Email:
Website:
 

"Wij brengen verhalen over Drenthe en emoties bij erfgoed."

In Nieuw-Dordrecht, onder de rook van Emmen, vindt u Museum Collectie Brands. Het museum herbergt de verzameling van Jans Brands (1932-2019). Gedurende 65 jaar verzamelde hij, in de boerderij naast het museum waar hij is geboren en getogen, ruim 50.000 boeken en 20.000 voorwerpen. Jans zag als kind al het bijzondere van alledaagse dingen. Wat anderen weg zouden gooien bewaarde hij. Op rommelmarkten en veilingen wist hij unieke en kostbare objecten te verwerven. Belangrijkste voorwaarde voor Jans, als er maar een verhaal achter het voorwerp school.

Jans’ verzameling breidde zich zo sterk uit dat zijn boerderij tot de nok toe volgestouwd stond. Verzamelen betekende voor Jans voornamelijk ‘niets weggooien’. Een bekende uitspraak van Jans is: Dat zie’j laoter nooit weer! (Dat zie je later nooit weer). Een grote wens van Jans was dan ook dat zijn verzameling behouden zou blijven wanneer hij het zelf niet langer zou kunnen beheren. In 2011 zag Museum Collectie Brands het levenslicht en in 2015 werd het museum opgenomen in het museumregister.

In de collectie van het museum zijn veel gebruiksvoorwerpen uit het (Zuidoost-) Drenthe van enkele decennia geleden te vinden. Alsof Jans de tijd eigenhandig de tijd tot een halt heeft weten te roepen om zo een stukje historie voor de toekomst te bewaren. Ook vind je in het museum pareltjes uit de Nederlandse historie, zoals drukwerken van H.N. Werkman (1882-1945, bekend van kunstenaarscollectief De Ploeg) en eeuwenoude boeken met als topstuk het leenmannenregister van de bisschoppen van Utrecht uit de 14e eeuw. Maar ook daar houdt het niet op, de collectie kent ook munten, penningen, gewichten, almanakken, bijbels en nog vele voorwerpen van over de hele wereld. Kortom, je raakt nooit uitgekeken bij Museum Collectie Brands!