Storytrails interactive tours

MENKEMABORG MET BORGTUIN

Museum

Adresgegevens

Straat:
Menkemaweg 4
Postcode en Plaats:
9981 CV UITHUIZEN
Telefoonnummer:
+31595431970
Email:
Website:
 

De Menkemaborg is een van de prachtige borgen in de provincie Groningen die nog bewaard is gebleven. De borg werd gebouwd in de veertiende eeuw en is van oorsprong een verdedigbaar ‘steenhuis’ dat in de loop van de eeuwen is vergroot en verfraaid tot het vroeg achttiende-eeuwse barokke huis wat het nu nog is. Van 1682 tot 1902 werd het huis bewoond door leden van de familie Alberda. In 1927 ging de Menkemaborg open als museum. De Menkemaborg wordt omsingeld door grachten. Daartussen liggen bijzondere tuinen.

Ten westen van de borg ligt de formele Hollandse tuin die werd gereconstrueerd naar de situatie van rond 1705, met daarin nog verschillende achttiende-eeuwse bloemen- en plantensoorten. Aan het einde van deze tuin ligt de zonnewijzertuin. Achter de borg ligt een strakke tuinindeling van paden en grasperken. Aan de oostkant van de borg liggen nutstuinen met een fruithof met verschillende oude fruitrassen en een perenberceau. Achter het schathuis, de voormalige boerderij naast de borg, ligt de formele keukentuin met vakken voor groenten en kruiden. Daarnaast is er nog een rozentunnel die in juli prachtig bloeit en is er de grote doolhof waar iedereen in kan (ver)dwalen. Langs de singel bloeien in het voorjaar de stinzenplanten. Rond de buitensingel liggen enkele graslanden die in het bezit zijn van Vereniging Natuurmonumenten.

Voor een bezoek aan de borg is online reserveren via de website van toepassing.Voor de tuin hoeft niet te worden gereserveerd. U koopt een tuinkaartje bij de kaartverkoop.