Storytrails interactive tours

Emmerdennen

Bezienswaardigheid/monument

Adresgegevens

 

Vlak naast het drukke centrum van Emmen, achter het ziekenhuis, liggen de Emmerdennen: een oase van rust. ‘Klein Zwitserland’, noemen ze het in de buurt. Het is een prachtig bos met oude zandduinen. Het Haantjeduin vormt met zijn 27 meter boven NAP één van de hoogste toppen van de Hondsrug.

Vastleggen Emmerzand
Regelmatig dreigde het stuifzand vroeger de akkers aan de oostkant van Emmen onder te stuiven. In de negentiende eeuw begonnen boeren uit de buurt met plaggen op het zand en met het inzaaien van grove den het Emmerzand vast te leggen. De bomen sloegen aan, de Emmerdennen groeiden en het gevaar van de zandstormen was geweken. De Emmerdennen zijn uitgegroeid tot een prachtig bos. Voor Drentse begrippen mag je het zelfs een oud bos noemen. Onder de bomen voelen mossen, varens en paddenstoelen zich thuis.
Haantjeduin
In de loop van de jaren hebben de Emmerdennen zich ontwikkeld tot een prachtig gemengd bos waar Emmen in de loop van de tijd omheen gegroeid is. Rond Haantjeduin heeft Staatsbosbeheer de voormalige zandverstuiving hersteld. Reusachtige dennen lijken hier op poten te staan. De wind heeft het zand rond hun wortels weggeblazen. In het bos van de Emmerdennen ligt Hunebed D45. De parkeerplaats is bereikbaar vanaf de Boermarkeweg.