Het doorbraakdal van de Besloten Venen
Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen. Het gebied is het resultaat van een bijzonder verschijnsel uit de voorlaatste ijstijd, de Saale-ijstijd. Geologen noemen het een doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van die ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen liep. Zo ontstond de laagte van de Besloten Venen, die een verbinding vormde tussen de beekdalen van Drentsche Aa en Hunze.
Na de laatste ijstijd heeft de Drentsche Aa een tijdlang rechtstreeks op de Hunze afgewaterd. Geologen vonden het bewijs hiervan in de vorm van een zogeheten spoelzandwaaier in het Hunzedal die nu deels op de bodem van het Zuidlaardermeer ligt. Zoals de naam Besloten Venen al doet vermoeden, groeide deze verbinding op een gegeven moment dicht met veen en hernam de Drentsche Aa haar oude loop langs de westflank van de Hondsrug naar het noorden.
Natuurontwikkeling
In 2015 is in de Besloten Venen een natuurontwikkelingsproject van start gegaan om water van de Drentsche Aa het gebied weer binnen te brengen. Er zullen overstromingsgebieden ontstaan waar bevers en otters zich prima thuis gaan voelen. Het uitzicht vanaf het bruggetje is overweldigend.