Storytrails interactive tours

Drenthe Routes Wandelcafés

Glimmen Appelbergen Noordlaarderbos Oostpolder

Lengte:
15 km
Startpunt:
Glimmen, Paviljoen Appelbergen
Soort:
wandel
Uitgever:

Het Noordlaarderbos is een bos en natuurgebied in de Nederlandse provincie Groningen. Het is sinds de jaren 1930 voor een groot deel eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Met een oppervlakte van 120 hectare behoort het tot de grootste bossen van de provincie.
Appelbergen is de naam van een voormalig militair oefenterrein en tegenwoordig een bos met heide- en veenrestanten ten oosten van Glimmen.
Groningers spreken de naam uit met de klemtoon op de eerste e, dus als het woord appel, in de juridische / militaire betekenis. Van oorsprong werd de naam uitgesproken met klemtoon op de a, dus als het woord appel (= vrucht), waarbij appel verwijst naar dennenappels. De verschuiving van klank is het gevolg daarvan dat het bos jarenlang als oefenterrein werd gebruikt. De als grap bedoelde uitspraak is ondertussen ingeburgerd, zodat veel Groningers degenen die de naam "fout" uitspreken corrigeren.
De Oosterpolder is een voormalig waterschap in de provincie Groningen.
Het schap lag ten oosten van Haren aan de voet van de Hondsrug. De noordoostgrens lag langs het Winschoterdiep, de zuidoostgrens globaal op de N860, de westgrens op de Middelhorsterweg en de Oosterweg en de noordgrens op de Noorderzanddijk.
Bron: Wikipedia