Storytrails interactive tours

Drenthe Routes Wandelcafé

Dwingeloo-Ruinen Dwingelderveld

Lengte:
16 km
Startpunt:
Bospub Lhee
Soort:
wandel
Uitgever:

Deze route leidt je door bossen en over uitgestrekte natte heidevelden met een eindeloos lijkende horizon. Het bijna 4000 hectare grote Dwingelderveld is een van de stillere plekken van ons land.
Je komt onderweg langs een aantal vennen ofwel venen zoals ze in Drenthe zeggen. Het Drostenveen is een van de mooiste plassen in het nationale park. Vanaf de hoge rand heb je veel kans om bijzondere vogelsoorten te ontdekken. Even verderop kom je langs de Davidsplassen waar je in een kijkhut vogels kunt bewonderen. Bij het Smitsveen staat de eerste schaapskooi die je op deze route tegenkomt. Ook liggen er enkele grafheuvels die ruim 3000 jaar geleden zijn opgeworpen voor de doden.
In het midden van het heideveld sta je op de top van de Benderse Berg, het hoogste punt in de omtrek. Je hebt een fraai uitzicht over de omgeving, vooral als in augustus de bloeiende heide paars kleurt. Op deze plaats bevindt zich de Oase: een kleine nederzetting van wat bomen, enkele akkers en een boerderijtje. Eeuwen geleden vestigden zich hier enkele keuterboeren in plaggenhutten.
En er is een tweede schaapskooi. Als je vroeg genoeg aankomt, kun je hier ook al voor het begin van je wandeling even naartoe lopen om de schaapskudde naar de hei te zien vertrekken: een ware belevenis. Vanaf half mei tot en met 1 oktober vertrekt de kudde om 10.00 uur en keert ze rond 17.00 uur weer terug. Buiten deze maanden zijn de tijden variabel. In maart is het lammertijd.

Langs de route