Storytrails interactive tours

Storytrails

'Struun' door de Gasthuizen van Groningen: Een Audio beleving op het Verleden

Lengte:
5.0 km
Startpunt:
Start
Soort:
wandel
Uitgever:

Deze audio-ervaring speelt verhalen af bij specifieke audiopunten. In de 'struun'-modus ontdek je zelfstandig de stad en bepaal je je eigen route naar het volgende punt.

====================

In Groningen staan unieke historische structuren bekend als 'gasthuizen', in tegenstelling tot de 'hofjes' die je in andere Nederlandse steden vindt. Deze benaming belicht hun oorspronkelijke functie: het bieden van onderdak aan armen, zieken en pelgrims sinds de middeleeuwen.

TIP: spreek met jezelf af dat je per hofje één (en ook niet meer) zwart-wit foto maakt.

Een markant voorbeeld is het Pelstergasthuis, oorspronkelijk opgericht als pelgrimsoord, gelegen aan de rand van de historische binnenstad. Deze gasthuizen zijn met de tijd geëvolueerd. Vanaf het jaar 1600 transformeerden ze naar bejaardentehuizen, specifiek gericht op de verzorging van 50-plussers.

Deze gasthuizen zijn niet alleen fysieke overblijfselen uit het verleden, maar ook symbolen van de gemeenschapszin en zorgzaamheid die de stad Groningen kenmerken. Ze bieden een fascinerende inkijk in hoe de stad haar meest kwetsbare inwoners heeft ondersteund en blijven een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Groningen.