Storytrails interactive tours

Smederij Zweeloo

Historische ambachtelijke bedrijven

Adresgegevens

Straat:
De Wheem 2a
Postcode en Plaats:
7851 TA Zweeloo
 

SMEDERIJ in hoofdvorm daterend uit 1920. In dat jaar werd in opdracht van H. Masseling te Zweeloo een oudere smederij vervangen, welk werk werd uitgevoerd door G. Wessels (Zweeloo) en G. Voors (Benneveld). Rond 1930 is aan de achterzijde een uitbreiding met wolfseind gerealiseerd. De smederij is nog steeds in bedrijf.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd verdiepingloos bedrijfsgebouw, in baksteen opgetrokken en gedekt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak bedekt met golfplaten; schoorsteen in de nok. De westelijke zijgevel heeft 18-ruits gietijzeren ramen; getoogd en afgedekt door een rollaag; de zuidelijke topgevel heeft een roldeur met aan weerskanten een getoogd 11-ruits gietijzeren raam en twee getoogde gietijzeren zolderramen. De westelijke zijgevel heeft twee 11-ruits getoogde en een rondboogvenster in gietijzer. Daarnaast een deur en een wagendeur alsmede een kleine aanbouw. Waardering

Smederij van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functie en de ontwikkeling van de agrarische nederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en de functie; en van stedebouwkundig belang vanwege de zeer kenmerkende ligging binnen de in structureel opzicht gave omgeving.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed