In het dorpje Ane, net over de grens met Overijssel en ten zuiden van Coevorden, staat een monument van enige op elkaar gestapelde keien op een sokkel van gemetselde keitjes. Dit monumentje herinnert aan een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Drenthe die tot op de huidige dag doorklinkt, namelijk de Slag bij Ane.
Twee legers tegenover elkaar
Op 28 juli 1227 stonden hier in de omgeving twee legers tegenover elkaar, gescheiden door een strook moerasgrond. Aan de ene kant Rudolf van Coevorden met zijn broers, wat ridders en weerbare mannen uit Drenthe. Tegenover hem stond de wettige landheer van Drenthe, bisschop Otto II van Utrecht met een groot aantal edelen. Dezen waanden zich superieur en verwachtten de opstandige Rudolf zonder veel moeite tot de orde te kunnen roepen. Maar het pakte anders uit. Door hun zware wapenrusting zakten zij weg in de moerassige grond en werden zij een gemakkelijke prooi voor hun tegenstanders die veel lichter waren uitgerust.
Een middeleeuws verslag
Een gedetailleerd verslag van de strijd is bewaard gebleven. De Drenten slachtten hen af als vee en beroofden hen van alles. De bisschop namen ze gevangen en schoren met een zwaard zijn tonsuur af met huid en al, ze hakten van alle kanten op hem in en maakten hem af. Ten slotte trapten ze het ontzielde lichaam het moeras in en lieten het wegzinken. Aldus een middeleeuws verslag. Het zou slechts een tijdelijke overwinning blijken, want een jaar later sloeg de nieuwe bisschop hard terug.
Als genoegdoening voor het toegebrachte verlies werden de Drenten gedwongen een klooster te stichten. Dit klooster werd uiteindelijk in Assen gebouwd, wat erin heeft geresulteerd dat Assen nu de hoofdstad van Drenthe is.