Storytrails interactive tours

Molen Tjasker

Molen

Adresgegevens

 

De heer B. Suichjes te Rolde heeft in zijn jonge jaren nog met deze tjasker, eigendom van zijn oom, gewerkt. De tjasker diende voor bemaling van een veenplaatsje nabij de nieuwe weg Rolde-Gieten. Elk jaar werd de tjasker in het voorjaar naar buiten gebracht, en in het najaar weer naar binnen. Voor het opstellen, afbreken en verplaatsen van de tjasker was wel een man of vier nodig; het werk werd meestal als mandagwerk verricht. Bij weinig wind werden er oude zakken aan de wieken bevestigd, die overigens nogal kwetsbaar waren, en vaak moesten worden gerepareerd. Verder moest er vaak het nodige smeerwerk gedaan worden.

De tjasker is zeker tot het eind van de veertiger jaren in gebruik geweest; de heer Suichjes weet zich nog te herinneren dat zijn oom het molentje in de jaren twintig heeft over genomen, en hem dus niet zelf heeft laten bouwen. In die jaren, voordat de bossen er waren, hebben er rond Rolde, Grolloo en Amen veel van die molentjes gestaan. We weten uit andere bronnen dat de bekende tjaskerbouwer Dijksma tussen 1910 en 1927 bijna 30 tjaskers in Drenthe heeft gebouwd.

Deze tjasker heeft tot het eind van de veertiger jaren in de zomermaanden gestaan in een veentje aan De Ziel te Rolde. In de wintermaanden ging de tjasker naar binnen en toen het turfsteken ophield bleef de molen liggen op de zolder van de schuur van de eigenaar. De familie Popken te Rolde heeft de molen geschonken aan de gemeente Rolde, waarna het is opgeknapt door het klusjesbureau "Mensen zonder werk" te Rolde. Sinds juni 1985 is de tjasker opgesteld op zijn huidige plaats

Bron: Stellingnieuws nr. 11 (1985).