Gees –De bewoningsgeschiedenis van het esdorp Gees gaat terug tot de prehistorie. Al bij het begin van de jaartelling was er sprake van enkele boerderijen en celtic fields. Celtic fields waren omwalde akkertjes die werden beteeld totdat zij waren uitgeput, waarna nieuwe in gebruik werden genomen. De oudste schriftelijke vermelding stamt uit 1207, als G(h)ies, waarschijnlijk in de betekenis van moeilijk vruchtbaar te maken land. Lang was Gees belangrijker dan de latere hoofdplaats van de gemeente, Oosterhesselen. De meeste ambachtslieden waren te vinden in Gees en het was een aantrekkelijke vestigingsplaats voor enkele joodse families van handelaren. De joodse begraafplaats aan de overzijde van de es van het dorp herinnert daaraan. Ten noordwesten van het dorp ligt de boswachterij Gees, met daarbij de Geeserstroom.
De Huisweiden van Gees
Enkele jaren geleden ontstond het idee om op eigentijdse manier huisweiden in het dorp terug te brengen. Historische boerenerven met streekeigen groen, akkers met traditionele gewassen en huisweiden met oude dierenrassen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en werden in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd. Daarmee werd het open karakter van het dorp versterkt en extra aantrekkelijk gemaakt door de introductie van zeldzame dierenrassen. Bij de Toeristische Informatie in Gees is een foldertje te verkrijgen met alle informatie en routebeschrijving.
Wil je meer ontdekken over Gees, haar rijke geschiedenis en de huisweiden in het dorp? Wandel dan de beleefroute ‘Historisch Gees’ of de wandelroute langs de huisweiden. Bij het Toeristische InformatiePunt in Gees is een folder te verkrijgen met alle informatie en de routebeschrijving.
Via deze link vind je ook de beschrijving van de wandeling door Gees.
De huisweiden waar de Bentheimer varkens vertoeven.
Bij de rondwandeling kom je eiken hekken en dierenbehuizingen tegen zoals je ze vroeger in deze streek zag. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de ouderwetse raamkozijnen waardoor er veel lichtinval is, oud-hollandse dakpannen en wanden bekleed met verticale houten delen. Onderweg zie je, naast de zwartbonte Holsteiner melkkoeien, Piemonteser vleeskoeien en Texelaar schapen, Drentse Heideschapen, Nederlandse Landgeiten, Bonte Bentheimer Varkens, Landganzen, een Nederlands Trekpaard en bijenkasten. Op de site van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen vind je meer informatie over álle zeldzame huisdierrassen.