Storytrails interactive tours

De Hunze Torenveen

Natuurgebied

Adresgegevens

 

In de jaren ’50 en ’60 werd de Hunze rechtgetrokken en opgesloten tussen kades. Met stuwen en gemaaltjes was het waterpeil voortaan exact te regelen. Als een herinnering aan hoe het eens geweest is, werd onder andere in het Torenveen tussen Gasselternijveen en Gieterveen een meander van de oude Hunze bewaard. Sinds 2012 is er een project gaande om de Hunze in zijn oude glorie te herstellen. 

Nieuwe kansen voor de Hunze
Het Drentse Landschap is bezig de natuur in het Hunzedal te herstellen om het riviertje nieuwe kansen te geven. Het Torenveen-project werd in 2012 voltooid. De oude meanders werden weer open gegraven en de kades zijn een flink stuk naar buiten verlegd. Dit was om de kleine rivier weer de ruimte te geven, te gaan kronkelen als weleer. De natur heeft geprofiteerd van deze ingrepen, want dieren als bevers en otters komen weer volop voor. Zie voor meer details de Hunzevisie. 
Klimaatbuffer
Het Torenveen fungeert als een klimaatbuffer, om in extreem natte periodes de grote hoeveelheden water een tijdje vast te kunnen houden, om zo overstromingen stroomafwaarts tegen te gaan.