Storytrails interactive tours

Café de Postboot

Café of bar

Adresgegevens

Straat:
De Haukes 16
Postcode en Plaats:
1778 KD Westerland
Telefoonnummer:
0227 591238
Website:
 

Café de Postboot, is een nostalgisch bruin havencafeetje aan de Haukeshaven op Wieringen.
De oorsprong van dit oude café is, de wachtkamer die ontstond aan het eind van de 19e eeuw, ten dienste van het veer tussen het toenmalig eiland Wieringen en het vaste land, met bestemming Anna Paulowna.

De boot die hiervoor in gebruik was, werd de postboot genoemd, vanwege het feit dat de post van en naar het eiland met deze boot vervoerd werd, echter niet alleen post maar ook goederen en kleinvee maakten de oversteek, teneinde verkocht te worden op de veemarkt te Schagen. Indertijd stonden de dieren voor het pand vast aan een houten hek .Om de nering lonend te maken werden toen al gelagjes geschonken en rookwaar verkocht. in een iets later stadium werden daar grutterswaren aan toegevoegd.
Naast de wachtkamer op de Haukes was ook een postkantoortje gevestigd, evenals de visafslag verder op de haven. De visafslag is nu in gebruik als douche en wasruimte voor de jachthavenpassanten. Het postkantoortje is reeds lang in gebruik als woonhuis, maar de wachtkamer is altijd nog een gelagkamer, geheel op smaak ingericht met nostalgische zaken, evenals scheepse artikelen en foto's, van de vroegere vissersvloot, de toenmalig gebruikte postbo(o)ten en tevens het orginele pand van toen.
Voor een potje biljart, een kop koffie met Wieringer koek, of een kop diverse thee, een vers getapt pilsje van het fust of een lekker borreltje, bent u van harte welkom bij uw gastvrouw Dill.