Storytrails interactive tours

Storytrails

Storytrails app
Storytrails app

Middelstum 1940-1945 (vanaf 5 mei 2020)

Lengte:
5km, 2 uur
Startpunt:
Op de Zuiderstraat naar het Noorden
Soort:
wandel
Uitgever:

ROUTE IS IN OPBOUW, door de leerlingen van JBS De Wilster

Middelstum. Op het Concordiaplein in Middelstum staat het monument 1940-1945. Iedere naam op het monument staat voor een verhaal. Veel leerlingen van JBS De Wilster hebben een verbinding met de personen vermeld op het monument. De leerlingen hebben hun verhalen verzameld in een Storytrails wandelroute die op 5 mei, als de bevrijding van Middelstum feestelijk wordt gevierd, wordt vrijgegeven.

Op 5 mei aanstaande is het 75 jaar geleden dat Middelstum bevrijd is. Dit wordt groots gevierd in het dorp, ook met deze verhalen.

Op het monument 1940-1945 op het Concordiaplein staan 30 namen vermeld van inwoners uit Middelstum die tijdens de oorlog zijn gevallen. Achter iedere naam staat een verhaal, zoals het verhaal van bakker Wessel Steendam of de directeur van de lagere school Hendrik Heijs.

Het 5 mei feest en de verbintenis met de namen zijn voor de onderwijzers van groepen 6, 7 en 8 van JBS De Wilster, Gea Fopma en Stephan Jullens, een reden hier bijzondere aandacht aan te besteden.

Samen met Hennie Toolsema van de Historische Vereniging Middelstum en Ype Poortinga van Storytrails hebben ze de leerlingen gevraagd als gids op te treden voor een verhalende wandelroute.

Gea: De Jenaplan stimuleert vooral het zelf doen en zelf ervaren.We sluiten aan op de interesse van de kinderen en passend bij waar we aan werken in de klassen.
We hebben de leerlingen gevraagd vanuit hun beleving en samen met hun familie interviews, filmpjes en verhalen te verzamelen, te koppelen aan een wandelroute en deze te verpakken in een Storytrails ( www.storytrails.nl). Een aantal kinderen is zelf al van te voren aan de slag gegaan met filmpjes en het benaderen van bewoners van oude panden. Dit was een prachtig begin van ons project en een goed voorbeeld voor andere kinderen.

Stephan: Volg de route en luister naar de verhalen, zoals van het verhaal van Thorvald over zijn opa, bakker Wessel Steendam, of het verhaal van de Brouwerslaan. De jongens van Gootjes. Onderduikers die moesten vluchten voor de Duitsers. De kinderen hebben door het te herdenken en herhalen van situaties bijna aan den lijve ondervonden hoe het er destijds aan toe is gegaan. Deze filmpjes zijn als item terug te zien in Storytrails vanaf 5 mei.