Storytrails interactive tours

Westerwolde

De Lethe Bellingwolde

Lengte:
9 km
Startpunt:
Hoofdweg Bellingwolde
Soort:
wandel
Uitgever:

Op de wandeling door en rondom Bellingwolde zijn de negentiende-eeuwse tegenstellingen tussen de enorme rijkdom van de graanboeren en de armoede van hun arbeiders nog steeds zichtbaar, ook al is menig voormalige arbeiderswoning omgetoverd tot een paleisje.
De statige, soms rijk gedecoreerde boerenvilla's van de Oldambtster boerderijen staan aan de hoofdweg. Ze zijn gebouwd in de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, toen de graanprijzen hoog waren en de eerste landbouwmechanisatie (de stoomdorsmachine) haar intrede deed.
De bomen die in die dagen werden geplant zijn nu schitterende groene monumenten.

De route loopt met de kavelrichting mee naar het zuidoosten. Na het passeren van het B.L. Tijdenskanaal gaat de wandeling door De Lethe, een terrein van Staatsbosbeheer met lange rechte boomsingels.
De naam verwijst naar de grensrivier die Westerwolde ooit scheidde van onze oosterburen. Vroeger woonden hier landarbeiders, net als aan andere lange lanen achter de herenboerderijen.

Teruglopend naar het kanaal komt u langs twee oude vestingwerken, de Redoute en de Flèche. Ze zijn aangelegd in de Franse tijd en gerestaureerd in 1985.
Direct na het passeren van de Flèche ziet u links een klein stukje authentiek hoogveenmoeras.