Storytrails interactive tours

Westerwolde

De Krabbenbrug Veele

Lengte:
9 km
Startpunt:
Kolonel Blondeelweg Veele
Soort:
wandel
Uitgever:

Veele is geen jong veenkoloniaal dorp, maar een eeuwenoud esdorp tussen Wedde en Vlagtwedde, gelegen aan de Ruiten Aa. De wandeling gaat door de beekdalen van de Oude Loop, Mussel Aa en de Ruiten Aa, door het esdorpje Wessinghuizen en over de Geselberg, ook wel de Galgenberg genoemd. Het is een oude terechtstellingsplaats waar de drost van Wedde, even noordelijker gevestigd, zijn 'crimineel gerichte' voorzat. De laatste heksenverbranding in Nederland vond in februari 1597 op dat heuveltje plaats.

De geschiedenis heeft het dorp Veele danig veranderd. De aanleg van het Mussel Aa-kanaal bracht handel en levendigheid, de stoomtram reed er tot aan de oorlog over de klapbrug en in die dagen telde Veele maar liefst zeventien middenstanders. Aan het eind van de oorlog '40-'45 leidde de bevrijding van Veele opnieuw tot een gedaanteverandering. Op 12 april 1945 trok een eenheid bevrijders onder leiding van kolonel Blondeel (de weg aan de noordkant van het kanaal is naar hem vernoemd) op naar de brug. Drie jonge Belgische militairen, tien Duitse soldaten en een baby uit Veele kwamen bij de gevechten om. Veertien boerderijen, woningen en schuren gingen in vlammen op. De brug ging voor de tweede keer in die oorlog de lucht in. De herstelde brug is genoemd naar de 21- jarige Belgische sergeant Philippe Rolin, één van de drie geallieerde gesneuvelden. Bij de Rolinbrug staat een klein monument.

De Westerwoldse kanalen zijn gegraven tussen 1911 en 1917 en waren een antwoord op de toenemende wateroverlast als gevolg van de steeds verdergaande ontginning van de moerassen en veengronden. De veengebieden fungeerden als een grote spons, die veel regenwater kon opnemen. In het zuiden sluit het Ruiten Aa-kanaal in Ter Apel aan op het Stadskanaal; het Mussel Aa-kanaal doet dat bij Musselkanaal. Bij Veelerveen, noordoostelijk van Veele, komen beide kanalen samen in het Verenigd of B.L. Tijdenskanaal. Het Ruiten Aa-kanaal is verdeeld in negen 'panden'' en het Mussel Aa-kanaal in acht panden, telkens met een peilverschil van 1 meter. Veel oude klapbruggen zijn, zoals in Veele, vervangen door vaste betonnen bruggen.