Storytrails interactive tours

MUDZ Mandenmakerij

Historische ambachtelijke bedrijven

Adresgegevens

Straat:
Loosche Mars 3
Postcode en Plaats:
7751 NJ Dalen
Telefoonnummer:
0031 6 10451371
Email:
Website:
 

In een klein Drents keuterboerderijtje omringd door weilanden vind je mandenmakerij MUDZ vlechtwerk. Hier worden manden in allerlei maten en vormen op ambachtelijke wijze gevlochten door Anja van der Veer. Anja is zo’n 10 jaar geleden geïnspireerd geraakt door de vele mogelijkheden van het wilg. De verwondering dat je met een “bos takken”, stevige gebruiksmanden kan maken die jaren meegaan. Daarbij de duurzaamheid van het materiaal en de voordelen die het oplevert voor het milieu.

De manden van MUDZ vlechtwerk worden geheel lokaal geproduceerd. Ze gebruikt wilg dat ze zelf verbouwd op de onbespoten griend (wilgenstruiken) bij de boerderij. De vele variaties van diverse soorten wilg leveren prachtige natuurlijk kleuren op, die verwerkt in haar manden een uniek resultaat geven.
Het (basis) assortiment manden bestaat uit boodschappenmanden, manden voor in huis (zoals linnen- en wasmanden, keukenmandjes), tuinmanden, houtmanden en manden voor dieren. Af en toe vlecht ze een unieke mand met een vrije vorm en patroon, ingegeven door de inspiratie van dat moment.

Ook geeft zij in haar werkplaats en zomers buiten, bij de griend (wilgenveldje), cursussen en workshops die evt. gecombineerd kunnen worden met een rondleiding op het erf en uitleg over de wilg als vlechtplant. Ze laat de verschillende soorten zien en de stappen die je moet zetten om het wilg tot een stevige mand te kunnen vlechten.